Šta čitati do 18. godine – portal “Mondo”

Pisac za MONDO preporučuje tri knjige koje bi svako trebalo da pročita do punoletstva.

Aleksandar Petrović nedavno je objavio svoj drugi roman. Prvi, “Kolaž za dvoje” iz 2010. bio je ljubavna priča smeštena u “svet” beogradskih kafića, a prošlogodišnja “Beogradska knjiga mrtvih” bavila se misterijom beogradske mumije.

Šta najviše volite da čitate, i koliko imate vremena za to?

“Čitam svakodnevno. Osim što mi pričinjava neizmerno zadovoljstvo i pomaže mi da pronađem odgovore na pitanja koja me zaokupljaju, svako ko želi da se ozbiljno bavi pisanjem mora mnogo i da čita. Najviše čitam romane, mada volim i knjige iz psihologije i filozofije, ali za njih moram da budem baš usredsređen, dok u romane samo uronim”.

Koja je Vaša omiljena knjiga?

“Moja lista omiljenih knjiga stalno se menja u zavisnosti od toga šta sam u međuvremenu pročitao. Ipak, za mene je bila presudna ‘Slika Dorijana Greja’, Oskara Vajlda. Ima pravu meru tajanstvenosti, napetosti i fantastike kakvu volim, a sa druge strane postavlja pitanja o ljubavi, prijateljstvu, moralu i umetnosti”.

Koje tri knjige biste svakome preporučili da pročita do 18. rođendana, i zašto baš te knjige?

“Bajke su uvek dobar izbor. Pogotovu ako možete da pronađete izdanja koja su se nekada štampala, sa bajkama različitih naroda. Tako se najbolje upoznaju druge kulture i može da se vidi koliko smo svi, iako naizgled drugačiji, zapravo slični.

Mark Tven, ‘Pustolovine Toma Sojera’ i ‘Male žene’ Lujze Mej Alkot su važne knjige o odrastanju. ‘Kroz pustinju i prašumu’ Henrika Sjenkeviča je za one koji vole avanture, a ‘Tajni dnevnik Adrijana Mola’ Sju Taunzend je vodič kroz tinejdžerski život bez obzira na nedostatak savremene tehnologije. I naravno, stripovi kao veza između književnosti i kompjuterskih igrica. Moj omiljeni junak je i dalje Marti Misterija”.

izvor:  http://mondo.rs/a887427/Zabava/Kultura/Aleksandar-Petrovic-preporucuje-knjige.html

Posted on March 30, 2016 by

Categories Press

Tags: , , ,