Aleksandar PetrovićRođendan


Bowie

Rođendani su kameleoni vremena. U početku su simpatični. Ne sećamo ih se, ali su zato roditelji tu da nas podsete. Prvo duvanje svećica zabeleženo je na nekom od medija u zavisnosti od toga da li ste rođeni u analognom ili digitalnom dobu. Stariji se oslanjaju na fotografije. Potpuni hit bili su polaroid aparati. Čarolija pretvaranja glatke crne površine u obojenu sliku bio je deux ex machina svake posustale proslave.Podnapita rodbina odmeravala je snimak, zacakljenim očima pokušajući da pogodi ličite li više na mamu ili tatu. Danas svako ima kameru, makar na mobilnom telefonu. Otac, dok majka raščišćava sto, prenosi neobrađeni materijal u kompjuter i u nekom od programa montira lični dokumentarac.

Nastavi čitanje...Usporavanje


Usporavanje

Ako ste odrasli okruženi betonom znate da on ubrzava vreme. Kao da od toga postaje čvršći. Prisetite se kako su proleteli dani od prvog oguljenog kolena i ostavljanja otiska ruku u svežem betonu do zapadanja potpetice ili točka u neku od rupa na asfaltu. Koliko god se trudili da zdravo živite, redovno se odmarate i pijete vitamine uvek ste pomalo umorni kada pogledate na sive zgrade, poređane kao pod konac, jedna drugoj do desetog sprata.Istina, nisu svi delovi grada takvi. Ima tu i parkova, nisu baš svi pretvoreni u parkinge, ali su nekako suviše uređeni. Dođe vam prosto da onu travu malo razbarušite kao dečiju kosu. U vaše vreme bili su nekako prirodniji, bez gumiranih podloga na igralištu i posebnih rekvizita koji će mališane, barem nakratko, odvojiti od monitora. Kod vas se znalo sveto trojstvo: penjalica, klackalica, ljuljaška.

Nastavi čitanje...Preobražaj


Preobražaj

Kada upoznate Gregora Samsu nećete ostati ravnodušni. Sažaljevaćete ga ili će vam biti odbojan. Velika bubašvaba ostavlja takav utisak na ljude. Ko uspe da to prevaziđe zapitaće se kako je kod njega došlo do tako korenite transformacije. Da li se nešto iznutra promenilo što je imalo uticaj i na spoljašnjost? Ili se jednostavno, u želji da preživi u okruženju, pretvorio u najotpornijeg insekta? Nagon za održanjem prvo, psihološki uticaji preobražaja kasnije. Oba puta su opravdana, sve zavisi od čoveka. Cilj je postići psihofizički sklad.Sto godina kasnije to je postala zapovest sa kojom se budimo ujutru. Njeno neispunjenje, makar i na dan, dovešće do narušavanja krhke ravnoteže nametnute društvene mimikrije da se uvek mora biti u najboljem izdanju. U suprotnom, postaćete omraženiji od kućnog tvrdokrilca.

Nastavi čitanje...