Mentorstvo

Pisanje je pustolovina sa mnoštvom stranputica koje ćete lakše prevazići uz pomoć pouzdanog vodiča.

Ako ste introvertni (a većina pisaca jeste), još uvek niste spremni da svoje pisanje delite s drugima ili vam je raspored obaveza i suviše haotičan, a želite da odvojite vreme za sebe i pisanje onda je mentorski program kao stvoren za vas. 

U svakoj disciplini najbolji rezultati postižu se individualnim pristupom koji se u potpunosti prilagođava polazniku. Kao što svako od nas ima drugačiji otisak prsta tako je i sa pisanjem.

Nekome ide lakše, nekome teže, različiti su izazovi i teme koji nas zaokupljaju, ali je želja ista – da dođemo do pravih reči i ispričamo svoju priču.

A onda i drugu, treću… sve dok nas ništa više ne može zaustaviti da pišemo knjige kakve želimo da čitamo.

Pre nego što počnemo:

Napišete mi nešto o sebi, okvirnu ideju o onome na čemu trenutno radite i šta želite da postignete. Ako već imate nešto napisano možete i to poslati. Dogovorimo se za razgovor preko Skajpa kako bismo se bolje upoznali i utvrdili kako možemo da sarađujemo na obostrano zadovoljstvo.

Način rada:

Nakon upoznavanja napravićemo plan rada po vašoj meri, definišemo ciljeve koje želimo da postignemo i pišemo sinopsis (kostur) buduće knjige. Od vas zavisi kojom ćete brzinom napredovati, nemojte žuriti ili prisiljavati sebe na savršenstvo. Važno je biti uporan i redovno pisati, to je sve što se u početku očekuje od vas. U zavisnosti od puta kojim ste krenuli, ja sam tu da vam pomognem kako biste lakše savladali prepreke (kroz koje sam i sâm prolazio) na koje ćete neminovno naići. Ispisani redovi ne pokazuju samo našu kreativnost, već su i način da dublje upoznamo sebe, budemo u sadašnjosti i bolje tumačimo život i potragu za smislom.

Sve su to vrlo osetljive teme i svi različito reagujemo na otvaranje vrata za koja nismo ni znali da postoje. Ja sam tu da vam objasnim svaku etapu i podržim vas da nastavite dalje.

Biće tu pisanja na zadate teme, razrade likova, zapleta i okruženja, upoznavanja sa tajnama spisateljskog zanata, istraživanja sopstvenih strahova i ograničenja, poniranja u podsvest, ali i popunjavanja tabela za lakše snalaženje u redosledu scena i mnogo toga drugog.

Kome je namenjen ovaj progam?

Mentorski rad prvenstveno je namenjen onima koji imaju početnu ideju o čemu bi pisali ili su već počeli da rade na rukopisu, ali je dovoljno prilagodljiv da ga mogu pohađati i početnici koji tek traže svoj pripovedački glas. Bavimo se isključivo prozom (priča, roman, esej, nefikcija).  

Da li je bitno koliko imam godina?

Da. Program je namenjen polaznicima preko osamnaest godina starosti.

Šta ću sve naučiti tokom ovog programa?

Naučićete kako da istrajete i napišete knjigu, kako da savladate sopstvene nesigurnosti, blokade, nedostatke nadahnuća, preglasne likove koji žele da vam se otrgnu, okruženje koje ne štima, zaplet koji je zapao u ćorsokak. Ukratko, postaćete univerzalni spisateljski vojnik spreman za sve izazove.

Šta nije predviđeno programom?

Niko, pa ni najstrpljiviji mentor, ne može usaditi u vas zrnce kreativnosti ako ga već sami ne posedujete. Niko ne može pisati umesto vas i smišljati likove i zaplete. Tu sam da vam pomognem na svakom koraku, ali nešto morate i sami. Takođe, nema kritike, samo konstruktivnih saveta koji vam mogu pomoći da usavršite svoj dar. Ne mogu vam ni dati odgovor na pitanja zašto da pišete i o čemu jer se u njima krije suština lične motivacije. Ako ćete već utrošiti vreme da biste ispričali neku priču potrudite se da znate zbog čega to radite. 

Kako to praktično izgleda?

Posle upoznavanja i razgovora sastavljamo program rada i krećemo u akciju. Svake nedelje pisanje i komentarisanje napisanog, kontakt preko imejla. Na kraju meseca rekapitulacija i jednosatni razgovor preko Skajpa, kako bismo videli gde smo trenutno i kuda ćemo dalje. Ako imate jasnu zamisao kako želite da knjiga izgleda pratićemo taj tok, a ako ste neodlučni ili vam je potreban podstrek dobijaćete zadatke, istraživaćete materijal za knjigu, maštaćete, odgovaraćete sebi na pitanje zašto, slušaćete druge pisce i čitaćete mnogo.  

Koliko program traje i koja je cena?

Program traje šest meseci i cena je 350 evra (ako se uplati cela suma) ili 60 evra mesečno ako se uplaćuje mesec za mesecom. Ako vam je iz bilo kojeg razloga potrebno više vremena da dovršite rukopis, možemo nastaviti po mesečnoj ceni koliko god to bude neophodno.   

Da li ima nekih poklona?

Svaki polaznik dobija priručnik kreativnog pisanja u PDF-u

Prijave i dodatne informacije:

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili želite da se prijavite za mentorski program, pišite na info@aleksandar-petrovic.com

Posted on April 9, 2019 by

Categories