Kreativno čitanje 19 – “Ogledi o drugarstvu i posedovanju” Irena Ristić

U ovom manifestu o prijateljstvu saznaćemo zašto je svako od nas zbir petoro ljudi s kojima smo najviše u kontaktu, a nisu porodica, mada su nekada mnogo više od nje. Nisu to idilične priče o superjunacima koji nas podižu kada smo loše ili nam se nađu u nevolji i znaju šta mislimo i pre nas samih. Ne, ovo su eseji o svemu što čini jedan prijateljski odnos. Usponi i padovi, razmimoilaženje u mišljenjima, nerviranje, rasprave, prećutkivanja i čudne navike.

Ipak, svaki red ispisan je s ljubavlju. Bilo da su u pitanju bezazlene opservacije o tome kako izgleda kada drug ponekad mljacka do vrlo ozbiljnih analiza kako drug radi. Svaka od ovih pripovesti na prvi pogled je bezazleno oslikavanje odnosa dvoje ljudi, međutim ispod tih scena iz svakodnevice kriju se duboka promišljanja o životu, budućnosti sveta, moralnim načelima, estetskim pitanjima i svemu onome o čemu se raspravljalo na agorama koje su danas svedene na povremeno ispijanje kafe između mnogobrojnih obaveza. Irena nam predstavlja jednog druga, i još jednog, pa onda i pokoju drugaricu. Ovde se ne naslućuje pitanje da li muškarci i žene mogu da budu prijatelji. Mogu, i to u vrlo živopisnom odnosu. Kroz promišljanja o tome kako da se međusobno izvedu iz takta i da se dobro mrze pa to brzo zaborave. Kako da ne mare za gramatiku, voze bez retrovizora ili preturaju po tuđim stvarima, dobro pamte ili peru ruke kada se zaljube. Drugarice razbijaju monohromnost. Njihove priče su drugačije, o tome kako nameštaju peškir na plaži, na koji se način čitaju napisano i zašto odbijaju da idu u pozorište.

Mnoštvo različitih sudbina sliva se u jednu duhovitu, često gorku, ali uvek brižnu filozofiju prijateljstva bez koje bi ovaj život bio isuviše siv.

Dobar podstrek da porazmislite o svojoj petorki.