Kreativno čitanje 39 – “Jegermajster” Darko Tuševljaković

Volite li aktivan odmor? Pre nego što brzopleto odgovorite na ovo pitanje pročitajte Tuševljakovićev novi roman – Jegermajster. Neke stvari će vam biti jasnije. Ili neće, takav je život.

Glavni junak i njegova devojka Darija stižu na Ostrvo. Ona je uzbuđena zbog predstojećeg odmora, a on se ne seća kako ni zašto su odabrali baš ovo mesto. Ne seća se on još mnogo toga, ali pokušava to da sakrije. Kako da pita devojku koliko su već dugo zajedno?

Povrh svega, čim zaspi dospeva u san (ili drugu stvarnost) u kojem ga proganja biće s rogom koji ispušta dim – tajanstveni Jegermajster. Njegove namere prema glavnom junaku nisu odmah jasne i svet košmara prepliće se sa dešavanjima na javi, tako da više zapravo ni ne znamo šta je pravi tok priče jer će se na kraju ona sliti u jednu, baš tu na ostrvu koje je sve samo ne savršeno mesto za letovanje.

Zaljubljeni (reklo bi se) par nije usamljen. Društvo im pravi grupa turista-nudista koji vole da putuju zajedno. Zajedno s njima obilaze ostrvo i upoznaju se s njegovim lepotama. Jedna od njih je nekadašnji leprozorijum, nepristupačna uvala koja krije tajnu trenutka potpuno sreće kada sve utihne i pojave se duge.

U svetu noćne more toga nema, ali zato je tu opasnost od nestanka jelena koje predvodi Jegermajster i koji se svim sredstvima bore za opstanak. Naravno, kao i celoj planeti, najveći neprijatelji su im ljudi. Lovci ih jure i ubijaju, a usled tog stalnog stresa oni polako gube sposobnost da nastave vrstu. Stanje je alarmantno i jedino ko može da im pomogne je naš glavni junak.

A on se mučenik, bori na dva fronta. Pokušava da ostane neutralan u snu i bude na strani pravde i pomogne koliko može, a sa druge strane gubi razum i dodirne tačke sa stvarnošću u kojoj se nalazi Darija.

Da li će na kraju postati tvorac ili uništitelj novog sveta i da li će u njemu biti s Darijom saznaće kada zaroni duboko u sebe i konačno se upozna.