Kreativno čitanje 59 – „Z“ Dana Todorović

Fraktal je geometrijski lik koji se može razložiti na manje delove tako da je svaki od njih, makar približno, umanjena kopija celine. Kaže se da je takav lik sam sebi sličan. Pored toga što su izlomljeni, za njih je karakteristično da se isti oblik stalno ponavlja. Ako se neki njegov deo uveća izgledaće kao ceo fraktal. Oni imaju i svoju matematičku formulu. 

E sad, sećate se onog čuvenog slova Z koje vas je mučilo tokom školovanja? Zašto se nalazi baš tu gde jeste i šta će vam ono u životu? 

Ovaj roman je prilika da dobijete odgovor na te zapitanosti. 

Glavni pripovedač ovog književnog eksperimenta je baš to čuveno slovo Z.

Sada na trenutak zamislite nešto potpuno drugačije: u napuštenom svetioniku negde na Siciliji amaterska grupa glumaca, čeka poznatog režisera da im održi masterklas. Menadžer koji je sve ovo organizovao ( i dobro naplatio) iščekuje dolazak maestra moleći boga da sve prođe kako treba i da protuva koju je angažovao odglumi uglednog umetnika. 

Pirandelo i Beket smeškaju nam se iz svakog dijaloga i peripetija koje će zadesiti uboge junake. 

Z će se umešati u ovu scensku igrariju i pokušati da svakom od likova, prizivajući ga svoj svet objasni tajne postojanja, ljubavi i umetnosti. 

Ali avaj, fraktali i ljudi se ne mešaju. Previše su savršeni da bi ih obični smrtnici razumeli. Pogotovo ako su u pitanju izgubljene duše koje ne znaju niti umeju sebi da objasne razlog zbog kojeg hode ovom dolinom senki.    

Ipak, pojavljivanje tajanstvenog Z nije uzaludno. Ako već ne može da prosvetli glumce i njihovog menadžera koji nezaustavljivo srljaju ka kulminaciji i raspletu, njegova pripovest o savršenom poretku kosmosa pomoći će nama čitaocima da shvatimo kako je dovoljno pogledati u nebo i shvatiti gde nam je mesto. 

Mrvica ili Z, nevažno je, bitno je da se potrudiš i budeš što bolji deo nečega tako veličanstvenog.