Kreativno čitanje 20 – “Stvari koje padaju s neba” Selja Ahava

Kako osmogodišnoj Sari, čija je majka poginula kada joj se parče leda otpalog sa aviona sručilo na glavu, objasniti značenje izlizanih rečenica Nebo je granica i Ko zna zašto je to dobro kada ona vrlo dobro zna da je ušuškani svet kakav je do tada poznavala prestao da postoji. Da bi pobegli od okruženja koje ih podseća na suprugu i majku, otac i ona sele se u tetkinu veliku kuću koju je kupila od novca dobijenog na lotou. Prostor je ogroman, sa petnaest spavaćih soba viška, radionicom za tkanje u kojoj tetka kreativno provodi vreme i ovcama koje trčkaraju imanjem. Dok devojčica pokušava da kroz slike trenutaka provedenih s majkom održi uspomenu na nju, otac zuri u jednu tačku, potpuno nesposoban da uradi bilo šta. Sara priziva Herkula Poaroa, omiljenog porodičnog detektiva, da joj objasni zašto je njena mama umrla, ali joj on ne može dati odgovor jer motiva za tu nasilnu smrt nema. Vreme leči sve je još jedna šuplja fraza čiju će neistinitost Sara naučiti na teži način. Prošlo je mnogo dana od kada je poslednji put videla majku, ali to ne znači da joj manje nedostaje. Naprotiv. Pronalazi razne načine da joj se ona vrati u životu pa makar i kao prikaza koja joj priča oneobičene bajke, kao što je to nekada radila.

Da ne bude sve obojeno setom, tetka Ana još jednom dobija na lotou i nakon tog saznanja zaspi i ne budi se tri nedelje. Nije sve u novcu, nego i u smišljanju razloga da se ujutru ustane iz postelje kada znaš da ne moraš da brineš o egzistenciji.

Otac polako prolazi kroz sve faze tugovanja ugledavši na kraju tunela svetlo po imenu Krista. Ohrabren novom ljubavlju, četiri godine pošto mu je žena umrla, otac sklanja njene stvari na tavan. Krista i on očekuju prinovu, koja će se, kao što će vrlo brzo saznati, razlikovati od druge dece.

Tetka Ana odlazi na putovanje po svetu u potragu za čudnim pričama.

Sara, sada već dvanaestogodišnjakinja, navikla je da u životu prihvata stvari onako kako nailaze, što je jedina prednost kada ti se kao detetu dese takve strahote.

Ipak, jedno seme jabuke, davno posađeno i zaboravljeno uspeće da je iznenadi.