Kreativno čitanje 26 – “Drugi glasovi druge, odaje” Truman Kapote

Svako odrastanje je teško, naročito ako ste nežni trinaestogodišnjak zaglavljen na opustošenom imanju na američkom jugu. Za Džoela Noksa ovakva sudbina sticaj je nesrećnih okolnosti. Nakon majčine smrti, a na pismeni poziv oca koji je nestao iz njegovog života odmah po Džoelovom rođenju, tetka Elen ga nevoljno šalje u nepoznatu pustolovinu dobivši obećanje da dečak neće oskudevati ni u čemu.

Kada Džoel stigne na posed Lending sve izgleda drugačije od onoga kako je, sklon bujnoj mašti, zamišljao. Životnost Nju Orleansa iz kojeg je došao sušta je suprotnost mrtvilu plantaže u Misisipiju. Oko njega sve je vlažno, lepljivo i krije neku tajnu. Nekada ugledna kuća, u kojoj nema ni struje ni vode, dom je neobične grupice ljudi.

Džoela iz prašnjavog gradića – stajališta za kamiondžije – u taljigama dovozi starac Isus Groznica, crnac zaposlen na imanju. Dočekan uzdržanom dobrodošlicom maćehe Ejmi i njenog rođaka Randolfa koji izbegavaju da govore o dečakovom ocu, u Džoelu se budi zebnju koja ga više neće napuštati. Život na plantaži je jednoličan i beskrajno dosadan za dečaka kojeg zanimaju knjige i umetnost. On pronalazi utehu u druženju sa Zu, mladom kuvaricom, unukom Isusa Groznice koja pokušava da ga koliko-toliko odbrani od tame okruženja u kojem se obreo. Takođe, počeo je da se viđa i sa Idabel, neustrašivom muškobanjastom devojčicom koja mu pokazuje lepše strane života u močvari i slobodu koju čovek može pronaći samo na takvom mestu.

U potpuno neočekivanom trenutku Džoelu saopštavaju da mu je otac kvadriplegičar i da je to posledica pada pošto ga je Randolf upucao u naletu neuračunljivosti nakon završetka neobične ljubavne priče. Žena u koju je mislio da je zaljubljen otišla je sa bokserom u kojeg je zapravo voleo. Džoeolov otac, bokserov menadžer, u kući se našao slučajno, mada slučajnosti ne postoje.

Vreme u Lendingu razvlači se poput melase koju Džoel i Idabel skidaju sa stabla i žvaću. Sve je već rečeno i samo se čeka kraj kadgod se Svevišnji odluči da okonča mučenje od života u kojem obitavaju protagonisti romana. Južnjačka gotika u punom sjaju.

Ipak, i u ovakvom okruženju, čovek ipak ostaje čovek. Džoel je prisiljen da odrasta bez obzira na sve nedaće koje su ga zadesile. Suočen sa surovošću, nedostatkom radosti i nade on to radi na najbolji mogući način, prihvatajući u potpunosti svoju drugačijost, što je pitanje da li bi mogao da uradi da se našao negde drugde, a ne baš na ovom zaboravljenom parčetu sveta.