Kreativno čitanje 27 – “Životinje u Africi” Erlend Lu

Da li ste ikada osetili zov divljine? Ako jeste, kako ste reagovali? Da li ste samo odmahnuli glavom i nastavili s uobičajnim aktivnostima ili ste nešto preduzeli po tom pitanju? U Luovom romanu pet pojedinaca – zubar, filolog, filmski montažer i policijska istražiteljka odlučuju da udovolje svojoj neočekivanoj potrebi sjedinjavanja s prirodom. Zaglavljeni u živote koji ne vode nikuda osim ka smrti, nakon odslušanog predavanja o neetičkom ponašanju prema životinjama odlučuju da se udruže i na svoj način skrenu pažnju svetu na ovu nepravdu. Pokazuje se da su dobra kombinacija i da im to druženje i smišljanje borbene taktike prija. Konačno su živnuli.

Jedina žena u ovoj maloj zajednici postaje vođa i neka vrsta matrijarha. Njen plan je radikalan. U doba društvenih mreža, neprestanog fotografisanja i slika koja nam preplavljuju mozak najboji način da se dela je seksualno oskrnaviti životinje i prikaz te akcije staviti na internet. Posle početnog zgražavanja svetska javnost staviće prst na čelo i razmisliti šta naša civilizacija radi prirodi i kako uništava planetu. Trgnuće se i tako će započeti nova era čovečanstva.

Muškarci pristaju da se žrtvuju (ili utole onaj zov divijine koji su čuli) i sa njom odlaze u Afriku na bizarni safari. Plativši pozamašnu sumu novca porodici Matumbi da im organizuju putovanje, petoro pojedinaca stiže na imanje u Keniji gde je sve podređeno gostima i njihovim željama.

Društvo sprovodi svoje namere i skrnavi veliku petorku – afričkog bivola, lava, nosoroga, slona i leoparda. Tokom obavljanja zacrtanog zadatka borci za prava životinja se menjaju. Bolje upoznaju sebe i druge, sagledavaju živote na potpuno drugačiji način i možda prvi put otkrivaju sopstvenu svrhu.

Neki od njih će stradati, drugi će odlučiti da ostanu u Keniji, treći se se zaljubiti u životinju ili svoj pol ili oba. Postaće vegetarijanci. Uglavnom, niko od njih neće ostati ista ona senka sa početka putovanja.

A cilj? Da li su ga ostvarili? Teško je reći. Ugrožene vrste i dalje su na granici istrebljenja.