Kreativno čitanje 32 – “Fo” Dž. M. Kuci

Šta bi se dogodilo ako bi se na pustom ostrvu Robinsona Krusoa pojavila žena? Kako bi to narušilo njegov i Petkov život? Da li bi bio srećan što posle toliko vremena vidi još neko ljudsko biće?

Suzan Barton je brodolomnica koja igrom slučaja i zlehude sudbine dospeva na Robinsonovo ostrvo nakon što je na brodu koji je plovio iz Brazila za Lisabon izbila pobuna. Kapetan je ubijen, a ona strpana s njim u čamac i prepuštena moru. Kada više nije imala snage da vesla, skliznula je u vodu i prepustila se talasima.

Dospevši na ostrvo pokušava da se navikne na ustaljeni ritam dvojice starosedelaca. Osim majmuna i vetra koji neprekidno duva nema mnogo dešavanja. Domaćin se drži na distanci. Škrt je u razgovoru i inicijativi da prihvati bilo kakvu promenu koju Suzan predlaže kako bi poboljšali opstanak na ovom surovom mestu. Petko ćuti jer mu je odsečen jezik (ko je to uradio Kruso ili trgovci robljem nije do kraja jasno) i opslužuje gospodara. Zajedno slažu kamenje i prave platoe za sadnju pšenice koju se nadaju da će doneti sledeći brod koji pristane.

Suzan se prepušta vetru i pokušava da se prilagodi novonastalim uslovima. Razmišlja o ćerci koju je oteo engleski prevoznik robe i odveo je u Baiju gde joj se gubi svaki trag. Majka je dve godine pokušavala da je pronađe, ali kada joj je ponestalo novca morala je da se vrati u Englesku.

Do tog ostrva stići će godinu i nešto kasnije kada nju, Robinsona i Petka spase posada trgovačkog broda koji je plovio za Ujedinjeno kraljevstvo. Kruso, oslabljenog tela već načetog groznicom, umire u toku puta. Suzan i Petko nastavljaju sami.

U Londonu ona presreće poznatog pisca, gospodina Foa, i nudi mu svoju priču kao materijal za njegovu novu knjigu. On je zainteresovan, ali ubrzo, pod teretom dugova, nestaje kako bi pobegao od poverenika. Petko i Suzan useljavaju se u praznu kuću gospodina Foa i čekaju ga da dođe živeći od onoga što mogu da prodaju od pokućstva.

U međuvremenu se ispred zdanja pojavljuje devojka koja tvrdi da se zove Suzan Barton i da je Suzanina ćerka. Ona odbija da poveruje u to jer je njena ćerka potpuno drugačija.

Tako život nastavlja da se oteže dok se konačno ne pojavi gospodin Fo koji želi da napiše priču drugačiju od one koje mu je Suzan ispovedila.

Koja je to priča i da li je mlađana Suzan samo plod piščeve mašte ili zaista oteta ćerka, kao i kakav završetak pripovesti Suzan priprema gospodinu Fou pitanja su na koje ćete moći da odgovoite tek kada pročitate roman do kraja.

Robinson Kruso vašeg detinjstva više nikad neće biti isti.