Kreativno čitanje 30 – “Crni majmun” Zahar Prilepin

Na prvi pogled ovo je priča o mladom ruskom novinaru koji od urednika dobija zadatak da napiše članak o tajanstvenom istraživanju koje se bavi proučavanjem posebno surove dece. Sa posebnom dozvolom on biva pušten u tajnu laboratoriju pod zemljom, strogo čuvanu i sa vrlo ograničenim prisustvom osoblja. Vođa projekta mu pokazuje prostorije i proučavane subjekte, decu između sedam i sedamnaest godina za koje se tvrdi da nemaju samilosti jer ne poznaju zlo. Njima je ubijanje isto što i glad. Oskudnih osećanja i ponašanja svedeni su na nekoliko reakcija. Kao takvi savršeni su vojnici za izvršavanje najkrvavijih zločina.

Nanjušivši dobru priču mladi novinar (inače pisac koji između pisanja knjiga prehranjuje porodicu baveći se novinarstvom) se upušta u zamršenu potragu za istinom i pokušava da u celinu poveže nekoliko paralelnih priča od koje bi osim članka bilo materijala i za novi roman.

To je put kojim zaplet ide pravolinijski do kraja knjige čije razrešenje s uzbuđenjem možemo pratiti i otkriti koliko smo bili u pravu pretpostavljajući šta će se dogoditi.

Međutim, ono što je mnogo zanimljivije je pripovest iza pripovesti. Mladi novinar ima ženu koju izbegava. Sina i ćerku čija imena ne pominje i s kojima pokušava da izgradi nekakav odnos, primoravajaći sebe da bude dobar otac. U retkim slučajevima kada se vrati kući odmah želi da pobegne jer oseća teskobu od koje će se ugušiti.

Odušak pronalazi u ljubavnici koju, naizgled slučajno, upoznaje u metrou. Prepušta se strasti i uzbuđenju koje mu donose susreti s njom. Na trenutak biva pošteđen razmišljanju o sopstvenom raspada.

Upoznaje i profesora koji se bavi proučavanjem maloletnih delikvenata i pokušava od njega da sazna da li takva deca imaju neki nedostatak, manjak hormona, defekt gena ili su svi zapravo takvi.

Vođen vešću da je u ruskom gradiću izvršeno zversko ubistvo stanara čitavog ulaza zgrade za koje su osumnjičeni maloletnici, legendu o napadu maloletnika na utvrđeni grad i priču o surovoj deci vojnicima u Africi zaokružuje u glavi u ono što misli da je istina.

Da li je to samo njegova uobrazilja, propaganda ili odraz savremenog društva ogrezlog u probleme odlučičete sami nakon što zaklopite korice knjige.