Kretativno čitanje 31 – “Vernon Trodon” Viržini Depent

Ime je sudbina. Ili prezime, ispravio bi nas Vernon. Trodon je jak analgetik. Ubija bol i pomaže u odvikavanju od zavisnosti. Sudbina čoveka s takvim prezimenom ne može biti ružičasta. Vernon Trodon je antijunak, bivši vlasnik prodavnice ploča Revolver, kultnog pariskog mesta u kojem su se skupljali hipsteri i ljubitelji dobre muzike. Jedna od redovnih mušterija bio je i njegov prijatelj Aleks Blič, momak koji je postao rok zvezda. Kada je prodavnica propala zbog pojave muzike koja se skida sa interneta, Vernon postaje socijalni slučaj. Aleks mu plaća kiriju sve dok se ne predozira u jednom od pokušaja da pronađe smirenje. Bez novca i perspektive, Vernon obilazi poznanike i uvaljuje im se na neko vreme da živi kod njih. Kada više ne bude imao kome da se obrati završava kao skitnica na ulicama grada svetlosti. U isto vreme internet zajednica pokušava da ga pronađe kako bi se dočepala poslednjeg snimljenog intervjua Aleksa Bliča, koji se nalazi kod Vernona.

Beskućnik Vernon upoznaje mnoge živopisne likove, različitih klasa i društvenog okruženja, ali bez obzira na to kome pripadaju svejedno su izgubljeni i zbunjeni. Uspešni bankar koji voli da se oseća kao buntovnik (kako?), raspuštenica čiji je sin takođe umro od predoziranja, nespešni direktor koji se bogato oženio, muž koji prebija suprugu, ćerka porno zvezde koja je prešla u islam, desničari koji rade u H&M-u, prosjak koji tuguje za uginulim psom, usamljena žena u potrazi za ljubavlju, svi oni su Vernonova ogledala koja će pokazati njegov novi odraz, onaj koji ni sam nije još dovoljno upoznao.

Roman je britak, surov, često vulgaran kakav je i život. Ako ste do sada bili u nedoumici kako izgleda svet u dvadeset prvom veku, više nećete biti.

Da li će vam se dopasti to što ste saznali i šta ćete raditi s tom istinom, vaš je problem.