Kreativno čitanje 37 – “Posle udarca” Dorte Nors

Udarci, bilo fizički ili psihički, primoravaju nas na promenu. Da li će ona biti dobra ili ne to zavisi od nas. Nije do udarca, već do naše reakcije. U karateu se posebna pažnja poklanja pravilnom načinu udaranja, da ne povredimo sebe, a ipak onesposobimo drugog. Jesu li svi udarci isti?

Dorte Nors pokušava da na to pitanje odgovori kroz petnaest britkih, kratkih i nadasve neobičnih priča. One nude okolnosti i situacije, a na vama je da ih tumačite, da budete empatični, ili ne.

Na junake ovih priča nećete tek tako naleteti na ulici, ili možda hoćete ali dobro skrivaju svoje uvrnutosti.

Čoveka koji piše govore ministrima napušta žena i on odlučuje da postane Budista kako bi nekako izašao na kraj sa bolom i stekao duhovne uvide. Više ne želi da širi laži i piše članak za novine u kojem obelodanjuje prevare čiji je bio saučesnik. Ohrabren time što je učinio nastavlja da dela verujući da njegovi postupci mogu promeniti svet.

Želeći da ugodi roditeljima koji se razvode, samoživi dečak prvo živi s majkom, a onda s ocem. Kada na scenu stupe njihovi novi partneri koji imaju sopstvenu decu, situacija se menja. On se udaljava od njih, razočarano shvatajući da im nije najvažniji u životu, da imaju i druge prioritete i da je otac emotivno krhkiji od njega.

Bogati danski par koji živi u Njujorku iznenada dobija paradajz od dve kile kao poklon onlajn prodavnice u kojoj kupuju. Njihova čistačica Meksikanka i albanska pralja su zbunjene. Običan poklon i dve različite reakcije na suprotnim polovima klasnog sistema.

Devojčica shvata kako se idila porodičnog života sastoji od netalasanja i ćutanja o mnogim stvarima. Otac iako brižan, zapravo je licemer i njena savršena slika sveta razbija se u paramparčad.

Dok žena spokojno spava njen muž mašta o ženskim ubicama, opsednut je njima. Na čitaocu je da odluči da li su njegova razmišljanja bezazlena ili groteskna.

Žena koju je napustio muž pokušava da porekne bol koji oseća na taj način stvarajući prazninu u sebi. Da li će uspeti da prevaziđe taj osećaj pustoši?

Šetač u parku posmatra slučajne prolaznike, naročite majke koje guraju kolica. Čini mu se da ga popreko gledaju kao da je bolesna čaplja, umorna i oklembešena, koju je nedavno video. Pokušava da bude nežan prema njihovim bebama, ali nailazi na otpor majki-zaštitnica.

Žena je zadovoljna svojim životom ali ne želi da ta osećanja deli s prijateljima jer sumnja da će joj pridikovati kako sreću shvata na drugačiji način. Kao i mnogim oblastima života, prema neobičnom uvek se odnosimo sa podozrivošću.

Depresivna glumica napušta umetničko okruženje Kopenhagena i u potrazi za autentičnošću otiskuje se na put u udaljeni deo Danske ne bi li razvejala zamagljene misli, ali umesto toga završava u pravoj magli.

Majka i ćerka proživljavaju novu emocionalnost kada ćerka shvata da joj majka gubi razum.

Sve priče objedinjuje osećaj usamljenosti i krhosti koja vlada u međuljudskim odnosima.