Kreativno čitanje 41 – “Besmrtnici” Kloi Bendžamin

Kako biste reagovali ako bi vam neko rekao koji je vaš dan za umiranje? Da li biste se uplašili i pokušali da potisnete tu informaciju iz glave ili biste se trudili da vreme koje vam je preostalo iskoristite na najbolji mogući način? Šta je sudbina i da li je možemo izbeći čak i kada se svojski trudimo da ne verujemo u nju?

Četvoro dece njujorške porodice Gold će u leto 1969 od tajanstvene vidovnjakinje dobiti poklon koji će im obeležiti živote. Bez imalo ustezanja i obzira prema činjenici da su još uvek deca, ona će im saopštiti ono zbog čega su došli kod nje – datum kada će umreti.

Svako od njih drugačije doživljava ono što je čuo. Ne zavisi to samo od dužine preostalog vremena nego i od načina na koji posmatraju život. Jedino prema čemu su se do tada upravljali bila je porodična dinamika u kojoj je otac u radio kao krojač svom salonu, a majka se kod kuće brinula o njima trudeći se da ih što bolje upozna. Familija je bila pobožna, poštovala običaje i subotom išla u sinagogu.

Saznanja koja su dobili mališani ne mogu izbrisati niti zaboraviti. Jedino što mogu je da zađu u sebe, vide šta im je važno i da se trude da do proreknutog dana što više toga ostvare bez obzira na to da li će ga preživeti ili ne. Opterećenje je stalno prisutno.

Sajmon i Klara, mlađi brat i sestra, nakon smrti oca odlaze u San Francisko. Sajmon u tom gradu konačno može da prihvati sebe i bude ono što jeste, a Klara će se svojski potruditi da postane mađioničar i krene bakinim stopama. Hiljadama kilometara odvojeni od majke i starijeg brata i sestre, za koje znaju da se ne slažu s njihovim izborima, hrabro istrajavaju u nameri da ostvare snove.

Danijel, glas (prividnog) razuma, postaje lekar i ne pridaje mnogo značaja proročanstvu čak i kada ga poljuljaju nova saznanja o Sajmonu i Klari. Danijelova racionalnost samo je prividna i on svakodnevno pokušava da je opravda ne samo kod kuće nego i na poslu kada potpisuje lekarska uverenja mladićima koji idu u neki od trenutno aktuelnih ratova. Ipak, u jednom trenutku će i on shvatiti da mu je izbor oduvek bio sužen.

Najstarija sestra Varja, na prvi pogled ima najviše šansi da pronađe sebe i ostavi traga u svetu. Ona postaje naučnica koja proučava tajne dugovečnosti pokušavajući da ih učini dostupnima čovečanstvu ne pitajući se šta će ljudi raditi s tolikim vremenom i da li je puko sleđenje određenih pravila bez uživanja u procesu uopšte vredno truda.