Kreativno čitanje 46 – “Galveston” Nik Picolato

Roj Kejdi je imao loš dan. Veoma loš dan. On je krupan, žilav momak koji radi naporan posao prikupljanja novca neplaćenih dugova za mafijaškog bosa u Nju Orleansu. Svakodnevica mu nije baš ružičasta. Ali sada je nešto drugo u pitanju. Kauboju se svet izvrnuo naopačke.

Tog jutra doktor mu saopštava da je u terminalnom stadijumu raka pluća i da mu je preostalo još samo nekoliko meseci života. Zatim otkriva da njegova devojka spava sa njegovim šefom i da ga taj isti šef šalje na zadatak (na prvi pogled rutinski) uz napomenu da ne nosi oružje. Roj pretpostavlja da je u pitanju nameštaljka koja jedino ima za cilj da ga ukloni sa lica zemlje. To u ovom trenutku i nije tako loša ideja s obzirom na alternativu, ali on ipak odlučuje da ponese pištolj i to veče se završava krvoprolićem.

Kauboj je u begu (od smrti ili osvete mafije potpuno je nebitno jer ga očekuje isti ishod) i želi da još jednom vidi rodni grad Galveston u Teksasu kako bi tamo mogao da na miru umre.

Usput sreće problematičnu tinejdžerku Roki, prostitku sa mračnom tajnom i malom sestrom. Na putu ka Galvestonu, od bara do bara, preko motela i sumnjivih prenoćišta Roj se menja. Preispituje svoj život i pokušava da otkrije na kojoj raskrsnici je krenuo pogrešnim putem. To neće mnogo promeniti dalja dešavanja koja slede ali će mu doneti utehu.

Bežeći ka neizvesnosti posećuju Rojevu bivšu devojku što na njega ostavlja vrlo emotivan utisak, žali za protraćenom mladošću. Pošto je otkrio da je briga od drugima lekovita pomaže Roki da pronađu njenu mlađu sestru i povedu je sa sobom.

Jedini cilj neobične trojke je da se dokopa Galvestona, a šta će biti posle to zna samo sudbina. No bez obzira na to sve troje su od ovog puta već dobili mnogo više nego što su i mogli da pretpostave.

Ovaj roman poslužio je kao predložak za seriju Pravi detektiv.