Kreativno čitanje 50 „Običan momak“ Lorenco Marone

Kada imate dvanaest godina i telo počinje da vas se menja, a vi pokušavate da shvatite šta vas je to zadesilo jako je važno da imate na koga da se ugledate kako biste što lakše prošli kroz nepoznatu teritoriju nabijenu hormonima, neobjašnjivim osećanjima i čudnim reakcijama delova tela na koje do tada niste ni obraćali pažnju. 

Ako kao Mimi volite stripove onda vam je lako da pronađete superheroja kojem ćete verovati. Pogotovu ako živite u malom stanu sa još šest članova porodice i psom. Svako od njih (čak i pas) imaju svoje probleme i manjak vremena da vam se posvete i objasne (ili vam budu podrška) šta vam se to dešava. 

Na ulici, u napuljskoj četvrti Vomero, jedini prijatelj s kojim delite vreme je mangup Saso, koji iako vršnjak, takođe ne može vam bude od pomoći. Nevolja je i u tome što ste sada dovoljno odrasli i priče o kriptonitu, paukovoj mreži i natprirodnim moćima više ne pije vodu. Potreban vam je uzor od krvi i mesa.

A šta ako takav čovek postoji i to baš u vašoj zgradi. Jeste da ima obično ime Đankarlo Sijani i da je novinar koji verovatno ne ume pravilno ni da kuca na pisaćoj mašini, ali ono čime se bavi izuzetno je hrabro. Pisanjem članaka se suprotstaviti kriminalu je retka osobina vredna superjunaka. 

Mimi je sada odrastao čovek. Kada sazna da je stan u kojem je proveo to nezaboravno leto 1985 godine, kada je iz detinjstva prešao u svet odraslih, odlazi sa agentom za nekretnine da još jednom vidi mesto koje mu je obeležilo život. Ulazi iz sobe u sobu i priseća se svega onoga što se dešavalo u njima. Oca koji je radio kao portir u toj zgradi, brižne majke i skromnog, ali srećnog života koji su vodili kao i njihove komšije. 

On je bio radoznalo dete, trudio se da sazna što više, da čita romane, promeni svet, uvek sa željom da bude prihvaćen. Ipak, nikada nije bio zadovoljan do kraja, želeo da je ima drugačiji život, nalik onom koji su imali junaci iz stripova. 

Kada njegov komšija, superjunak od krvi i mesa, bude ubijen ispred zgrade u kojoj su živeli Mimijev svet će se promeniti iz korena.