Kreativno čitanje 52 “Obris” – Rejčel Kask

Dok zgarište razvoda još uvek tiho tinja engleska spisateljica Fej odlazi na poslovni put u Atinu kako bi nedelju dana predavala kreativno pisanje. Na prvi pogled je funkcionalna, ustaje na vreme, brine se o sinovima trudeći se da u rutini pronađe ritam koji će joj pokrenuti srce iz mrtvila. 

Fej nema više ni energije niti snage da učestvuje u životu, ona u njemu samo prisustvuje. 

U avionu upoznaje starijeg gospodina uglađenih manira koji joj u nekoliko sati leta ispoveda svoju biografiju. Tri braka, deca, promašeni poslovi, ponovni počeci i završeci i kao jedina konstanta brodić kojim ovaj savremeni Odisej plovi nemajući gde da se skrasi.  

Fej je već nekoliko puta bila u Atini i umorna je od huka užurbanog grada i njegovih znamenitosti iz kojih je potekla evropska civilizacija. Ona pokušava da Atinu svede na svoju meru, da uživa koliko može i pokuša da se resetuje kako bi se po povratku u Englesku ponovo uhvatila ukoštac sa izazovima izmišljanja nove verzije sebe. 

Gospodin iz aviona joj nudi da je povede na izlet svojim brodićem. Oni plove, razgovaraju i plivaju u maloj laguni za koju samo meštani znaju da postoji. More toliko lekovito deluje na nju da joj izmiče iz vida prava priroda namere uglađenog gospodina u skupoj odeći. Nije problem čak ni njegova golotinja kada se presvuče u kupaće gaće, već jezgro zgusnute tuge i nemoći koje krije iza raskoši kojom se okružuje. 

Učenici kojima predaje čine raznoliku grupu likova koji iz različitih razloga žele da pišu, ali ti razlozi imaju malo veze s onim što pravog pisca čini onim što jeste – nezadrživa potreba da sebi objasni svet i pronađe neki smisao u njemu. Oni samo žele da se rasterete i nekome ispričaju svoju priču. 

Na kraju sedmodnevnog boravka u stan, koji je iznajmljen za predavače na kursu, dolazi dramska spisateljica koja više ne može da piše, a bogami ni da živi jer je stekla naviku da sve o čemu razmišlja, što vidi, čuje, pročita ili spozna svede na jednu reč. Kada tu reč shvati i obradi je u glavi tema o kojoj je reč postaje joj nezanimljiva. Neminovna dosada koja sledi posle toga je đavolje igralište.

Obris je prvi deo trilogije, čiji je drugi deo Tranzit već objavljen kod nas.