Kreativno čitanje 64 – “Nađi me” Andre Asiman

Dugoočekivani nastavak bestselera Zovi me svojim imenom vraća nas sudbinama Elija i Olivera, nekih dve decenije kasnije. Iako razdvojeni, vreme nije uspelo da oslabi snažna osećanja koja gaje jedan prema drugom. 

Život je proticao nezaustavljivim tokom postavljajući pred njih prepreke i izazove koje će morati da prevaziđu kako bi došli do krajnjeg cilja, potpunog posvećivanja jednog drugom.

Prošlost, budućnost, kakve su to maske.

Elio je sada poznati pijanista koji nastupa svuda po svetu. Muzika je postala njegovo utočište i način komuniciranja sa Oliverom s kojim nije u kontaktu. Njegovi roditelji su se, nakon što je otišao na studije, razveli shvatajući da je on bio jedina spona koja ih je vezivala. Kuča na moru je opustela. Majka je oživela nekadašnju ljubav sa muškarcem kojeg je poznavala pre nego što se udala. Otac se za to vreme posvećuje poslu, drži predavanja, uma zaronjenog u knjige sve dok na jednom naizgled običnom putovanju vozom ne upozna Mirandu, devojku mnogo mlađu od sebe. Rađa se ljubav na prvi pogled i ona mu vraća veru da su čuda moguća. Čudo je i sin Oliver kojeg dobijaju kao plod te uzavrele strast koja ih je obuzela. 
Elio živi u Parizu i na crkvenom koncertu upoznaje starijeg gospodina koji u njemu budi koloplet osećanja koja su bila najbliže onome što je doživeo kada je prvi put ugledao Olivera. Mišel ima sina, Eliovog vršnjaka, koji ga je odbacio nakon što je saznao pravu istinu o ocu. Njegovoj generaciji je teško da shvati zašto bi čovek morao da skriva ono što jeste i da tu laž produbljuje time što će stvoriti novi život. Ne shvata da su slobode koje on uživa osvojene tek skoro. Veza Mišela i Elija je uzavrela i telesna, ljubavna onoliko koliko to dozvoljava Oliver čija senka je uvek prisutna. 

Oliver, čovek od krvi i mesa, je nezadovoljni sredovečni profesor čiji se jednogodišnji boravak u Njujorku i rad na doktoratu upravo završavaju. Na oproštajnoj zabavi shvata da ne može da se vrati ustaljenom bivstvovanju u Nju Hempširu pored supruge koja sve zna, ali se pravi da ne vidi u kakvoj žabokrečini im prolaze dani. Sinovi su porasli i otišli, a jedino što je izvesno pred njima je smrt. 

Oliver se odlučuje na očajnički korak. Pronaći Elija po svaku cenu.