Kreativno čitanje 65 „Pohvale“ – Rejčel Kask

Završni deo trilogije o spisateljici Fej, majci dvoje dece koja nakon razvoda pokušava da sakupi deliće svog života i nastavi dalje. U tome joj pomažu pisanje, briga o deci i razgovori sa poznatim i nepoznatim ljudima koje usput sreće. 

Uigravanje sa svakodnevicom koje je još uvek krhko, prekida poslovni put u Keln na književni festival. To je prilika za novi niz dijaloga koji će joj pomoći da bolje sagleda sebe. 

U hotelu, Fej se susreće sa svojim nemačkim izdavačem, kontraverznim čovekom u svetu izdavaštva koji je, imajući osobine dobrog trgovca i njuh za prodaju, uspeo da nakon bankrotiranja spase jednu od najstarijih i najuglednijih izdavačkih kuća u zemlji. 

Dok boravi na kelnskom festivalu Fej će upoznati i pričati sa različitim ljudima is sveta književnosti, kolegama i novinarima. Ono što joj se dešava poput odraza u ogledalu se reflektuje u njenim razgovorima sa njima. Promišljanja o životnom putu, sudbini, prolasku vremena, suprotstavljanje onoga što je prošlo onome što će se desiti i neizvesnost kao konstanta. 

Naravno, tu su i nedoumice o prirodi ljudskih odnosa i emocija. Položaj žene u modernom društvu nadovezuje se na raspravu o srednjoškolskoj nagradi koja se dodeljuje za postignute uspehe mladića i devojaka. Da li je ljudska delatnost podeljena na mušku i žensku? Odakle ta podela i koji su njeni kriterijumi? 

Zar nisu bitniji rezultati? 

U drugom delu knjige Fej je ponovo na putu, pozvana je u Lisabon na književnu konferenciju. Šta će tamo raditi? Isto što i u Kelnu, razgovarati sa ljudima. 

Nemojte da vas zavara ovaj nedostatak dešavanja u knjizi. To je samo čvrst temelj na kojem možete uživati u dinamici dijaloga koje savremeni pisci često prenebregavaju. 

Fej nam dalje otkriva unutrašnja dešavanja u izdavaštvu kao i politička talasanja u Evropi nakon Bregzita. Ko je tu zapravo najviše izgubio?

Poslednji razgovor kojim se zaključuje trilogija Fej vodi sa sinom. 

Da li je on i najbitniji u njenom spasavanju od zbunjenosti?