Kreativno čitanje 85 – „Psi raja“ Abel Pose

Kada sudbonosnom greškom slučajno otkrijete nepoznati kontinent umesto da pronađete prečicu do blaga Indije, ako ste preduzimljiv trgovac dragocenim metalima i luksuznom robom, kao što je to bio Kristofor Kolumbo, daćete sve da od sebe da maksimalno iskoristite priliku koja je pred vama. Pogotovu ako vam je blagoslov i novac za putovanje dao kraljevski par Izabela I od Kastilje i Fernando II od Aragona. 

Finansijeri očekuju rezultate i umnožavanje uložene sume. 

Osobina dobrog preduzetnika, pa makar to bila i 1492 je da se snalazi u neočekivanoj poslovnoj situaciji. Zapravo, to je ono što ih pokreće, prevazilaženje izazova sopstvenim naporima i upravljanje drugima, u ovom slučaju mahom besposlenim kriminalcima i oportunistima koje nisu imali pojma ko im je budući kapetan. 

Karavele kojima je upravljao skrenule su sa pravog kursa i dospele do obale Ovozemaljskog raja kako ih je snalažljivi kapetan nazvao. Znao je da dobra priča prodaje sve pa je logično bilo da neispitane obale tropskog zaliva proglasi Edenom. Tu je lako mogao da pusti mašti na volju i pripovestima zavede pohlepne i radoznale umove svojih poslodavaca. 

Za njega je to bio novoproglašeni raj, a za starosedeoce otvaranje vratnica Pakla i kraj sveta koji su do tada poznavali. Njima nije bio potreban neki novi bog niti stranci da ih nauče kako da žive. Tradicija Maja i Asteka bila je nepojmljiva bezobzirnim došljacima koji su došli da im nametnu svoju volju i viđenje sveta.   

Tako je počelo doba konkvistadora i brutalnih španskih osvajanja. Uništen je jedan raj da bi nastao drugi za one jače koji misle da je jedino njihov način življenja ispravan i da je samo njihov bog svemoguć. 

Zvuči vam poznato? Osvrnite se oko sebe. Osvajanje, pljačka i genocid postali su modus operandi brzog bogaćenja na tuđ račun. 

Kolumbo je sa svojim ljudima, sada već iskusnim kolonizatorima, četiri puta odlazio u Novi svet proširujući granice Španije nauštrb svega što je zatekao u raju koji je izmislio, uvek se vraćajući sa novim izmišljenim pripovestima o kojima je pričao kao da su stvarne.