Kreativno čitanje 86 – “Život se sa mnom poigrao” David Grosman

Iako je tačno da svaka životna priča krije roman u sebi, mnoge od njih ostanu neispričane ili u rukama neveštih pisaca postanu tek blede senke onoga što se dogodilo. David Grosman, srećom nije od takvih literata. Njegova pripovest o Evi Panić – Nahir, hrabroj ženi koja se u vreme Titove Jugoslavije suprotstavila režimu i odbila da potpiše dokument u kojem se izjavljuje kako je njen muž Miloš (koji je izvršio samoubistvo) izdajica i komunista, uzbudljiv je prikaz jednog, samo naizgled idiličnog, vremena. 

Eva (u knjizi se junakinja simbolično zove Vera) je znala koja je kazna za neposlušnost. Tri godine na krševitom Golom otoku čije se stene presijavaju na suncu koje nemilosrdno prži dok se osuđenici bore za opstanak u neljudskim uslovima. Pored mučenja tela više je bolelo nepoverenje i stalni oprez da vas neko pogrešno ne čuje i prijavi ne bi li dobio cigaru ili neku drugu sitnu nagradu. 

Nakon pretrpljenih muka Vera odlazi u Izrael gde će dugi niz godina živeti u kibucu. Sva ta silna nesreća koja se navalila na njen život i koju je ona stoički podnela ostavila je posledice na njenu porodicu. 

Iskoristivši proslavu svog devedesetog rođendana kao povod Vera okuplja porodicu u nadi da će joj ovaj poslednji pokušaj ujedinjenja i pomirenja doneti smirenje pre nego što umre. Njena ćerka Nina prepustila je drugima da brinu o njenoj ćerki Gili dok je sama pokušavala da stalnim putovanjima nekako savlada unutrašnji nemir. Ponašala se onako kako je naučila od Vere koja je takođe bila emocionalno distancirana od nje. Ipak, konačno shvativši da je sve to samo beg od najskrovitijeg dela sebe, ona dolazi na proslavu i koristi priliku da svima saopšti da je teško bolesna i da konačno mora da se suoči sa sobom. 

Vera predlaže da otputuju u zemlju iz koje su pobegli i posete Goli otok, mesto koje je bezuspešno pokušavala da zaboravi. 

Tri žene različitih generacija kreću na putovanje koje će ih promeniti i pred svaku od njih postaviti ogledalo istine pred kojem će morati da odgovaraju sebi i drugima, kako bi na kraju pročišćene konačno mogle ponovo da se zavole.