Kreativno čitanje 87 – „Alijenista“ Kejleb Kar

Kako uhvatiti serijskog ubicu u vremenu u kojem ovaj pojam još uvek nije ni definisan, a ljudi žive u uverenju da se ubica rađa, a ne postaje pod uticajem spoljašnjih uslova? 

1896 godine ulice Njujorka opasne su za svakoga, ali ponajviše za tinejdžere koji su primorani da rade kao muške prostitutke. Oni su meta surovog ubice koji nakon izvršenog svirepog zločina ostavlja njihova unakažena tela po celoj Velikoj jabuci. Iako su žrtve deca javnost je podeljena, da li su kažnjeni zbog toga što rade ili izazivaju posebnu vrstu poriva u zločincu koji želi da ih istrebi, dileme su koje ih muče dok razgovaraju uz kafu ili večeru. Doba je u kojem je previše siromašnih mladića, dece doseljenika ili nesnađenih porodica koji iz očaja i gladi počinju da prodaju svoja tela. Ako se ubica ne zaustavi njegov krvavi pohod može da traje unedogled. 

Novopostavljeni upravnik policije Teodor Ruzvelt odgovorno shvata svoj posao, pogotovu što tek treba da se dokaže da je dostojan mesta na koje je postavljen. Kada se pojavi telo dečaka na mostu Vilijamsburg u Bruklinu, on angažuje prijatelja alijenistu (psihologa) doktora Lasla Krajzlera da mu pomogne u rešavanju slučaja. Ovo je očajnička i krajnje neobična mera kakvu zahtevaju ovakve zamršene situacije, pogotovo kada većina tadašnjih policajaca nisu ništa drugo nego kriminalci sa značkom, više zainteresovani kako da zarade od mita nego za sudbine tamo nekih ubijenih seka-persi koje ni ne zaslužuju bolje. 

Doktor Krajzler udružiće se u prikupljanju dokaza sa Džonom Murom, novinarom, koji će mu pomoći da istraže i sastave psihološki profil ubice što je do tada bilo potpuno nepoznato kao deo metoda policijske istrage. Podsmeh i prepreke na koje će naići deo su vatrenog krštenja koji svaki pionirski rad mora da prođe kako bi na kraju bio i zvanično prihvaćen. 

Njima je jasan cilj i oni su usredsređeni na njega. Što više istražuju pred njima se otvara sve više pitanja koja zahtevaju da se na njih što pre odgovori. 

To njihovo prilagođavanje ubica će iskoristiti da nastavi sa zločinima.

Da li će im se i kada putevi ukrstiti?