Kreativno čitanje 92 – „Đavo u pisaćem stolu“ Paolo Maurensig

Jednom, ne tako davno, u malom švajcarskom selu, koje je u prolazu posetio i veliki Gete, svi su želeli da budu pisci. Potreba se javila potpuno neočekivano, negde baš kada i epidemija lisičijeg besnila. Svinjar je postao strastveni pesnik, bakalin je autor naučnofantastične trilogije, a bivši ministar je uveren kako je s nekoliko tomova svojih memoara obogatio literarni svet. Ipak, glavni problem, kao što je i inače slučaj u književnom svetu, je što niko od njih nije objavljen. 

Otac Kornelijus, lokalni sveštenik, posmatra kako mu pastva tone u opasne vode samoljublja, zavisti i zanesenosti umetnošću pisanja koja što više dobija na kvantitetu postaje sve manje kvalitetna. Kako će se ta dihotomija okončati? 

U mestašce stiže i tajanstveni izdavač iz Lucerna koji raspiruje stvaralačke sklonosti stanovnika nudeći da najbolje delo bude objavljeno. Osim knjige koju će moći da dodirnu i pročitaju, pobednik će dobiti i Geteovu nagradu. 

Nekadašnje komšije postaju ljuti književni suparnici. Pisanje nije laka rabota kao što su mislili u početku. Treba samo ispričati svoju priču. Ali baš tu nastaju problemi, koliko otkriti, kako zaplesti, kakvog junaka odabrati? I onda, kada konačno završiš moraš to ponovo da pročitaš, pa još jednom i još jednom, pritom vodeći računa da se ne odaš pošasti perfekcionizma. 

Ko će biti najbolji? 

Kornelijus pokušava da sačuva svoje zabludele ovčice, međutim to je jako teško kada su ljudi opsednuti đavolskom rabotom. 

Da li je izdavač sam Đavo koji se beskrajno zabavlja posmatrajući smrtnike koji se prepiru, takmiče i puhću od nemoći? Kao dodatak tu je i večito zabavna sumnja da li je ono što je napisano iole dobro.
Izdavač/Đavo zna da je pisanje najčistiji oblik mazohizma.

Vreme prolazi, besnilo ne jenjava, a proglašenje pobednika je sve bliže. 

Čak i seoska luda s nestrpljenjem očekuje da čuje kako će se takmičenje završiti. 

Da li njegova ilustrovana knjiga dečijih pesmica krije konačnu tajnu?