Kreativno čitanje 93 – „Istorija pčela“ Maja Lunde

Koliko često razmišljate o pčelama? Sitne su, zujave, savršeno organizovane i često dosadne kada žele da se počaste vašom slatkom hranom. Ne volite njihove žaoke, ali med obožavate. Sad zamislite da one polako izumru. Život nije stao, ali vrlo brzo će se promeniti na način na koji ne možete ni da pretpostavite.

Maja Lunde nam kroz priče o tri generacije pčelara prikazuje prošlost, sadašnjost i budućnost naše civilizacije.

1851 godina, Engleska. Vilijam je biolog i čuvar semena u viktorijansko doba čija je opsesija da osmisli savršenu košnicu u kojoj će moći da posmatra život pčela i koja će ga proslaviti, a takođe osigurati budućnost njegove porodice. Glava mu je puna ideja i jedino što je potrebno je da onu najbolju sprovede do kraja. Ali u tome i jeste muka. Koja od njih je ona koja će ga lansirati u istoriju? Pored istraživanja okupiran je i sinom Edmundom koji ga neprestano ignoriše. 

2007 godina, Džordžija, SAD. Džordž potiče iz pčelarske porodice koja se bavila organskom proizvodnjom meda. On brigu o košnicama i njenim stanovnicima shvata vrlo ozbiljno i bori se sa pritiscima koje nameće savremeni način poljoprivrede koji filozofiju slušanja prirode i poštovanja njenih zakona gura u stranu kako bi ostvario veći profit. Džordž takođe pokušava da sina koji želi da postane pisac zainteresuje za porodično nasleđe i probudi u njemu ljubav prema pčelama.

2089 Kina. Pčele su izumrle. Tao i njen suprug ih zamenjuju polenom ručno oprašujući voće kako bi osigurali ne samo svoj opstanak nego i budućih generacija koje ne poznaju nekadašnji način života. Deca se ne obrazuju nego veoma rano počinju da rade. U retkim trenucima slobodnog vremena Tao pokušava da nauči sina onome što zna. Kada jednog dana porodica ode na izlet i njen sin se onesvesti, a zatim tajanstveno nestane Tao će ostaviti sve (muža) i krenuće u potragu za detetom. 

Tokom njenog putovanja videćemo sliku sveta koja nije nimalo ružičasta. 

Ali je tiha, bez zujanja.