Kreativno čitanje 94 – “Mliječni zubi” Lana Bastašić

Odrasli potcenjuju decu. Misle kako umeju da prepoznaju njihove prave potrebe, pročitaju im misli i znaju šta je najbolje za njih. Govore im da su mali ljudi, ali to ne misle zaista. Raduju im se kao lepim ukrasima želeći da budu što savršeniji. A deca samo hoće da razumeju svet oko sebe, onaj koji se otvara pred njima i koji su hteli – ne hteli prinuđeni da upoznaju. 

U njemu ne vladaju logika i uzročno-posledične veze. Mališanima nije jasno zašto odrasli rade to što rade, šta ih pokreće? Ne razumeju te velove ispod kojih kriju razmišljanja, želje i tajne naslade koje ne bi trebalo da imaju. 

Deca rastu i uče. Od toga kakva će uverenja i svetonazore steći zavisiće im život. 

Oni toga nisu svesni, a odgovorni koji bi trebalo da se brinu o njima i usmeravaju ih, zaokupljeni su sobom. 

Kada shvate da su prepuštana sama sebi, deca se snalaze i preuzimaju stvari u svoje ruke. Povezuju pojave i osećanja, misli i postupke, ponašanje i pretvaranje. 

Mali su da bi tražili dublje uzroke.

Prave lične mešavine za snalaženje u životu. 

Snalaze se kako znaju i umeju. Ako pogreše ispravljaće to kasnije, važno je sada preživeti. 

Kako detetu uopšte možete objasniti zašto ne bi trebalo da ubije pijanog oca koji maltretira porodicu, da trpi njegove batine i nada se da će mlađi brat izbeći istu sudbinu. Zbog čega da pretvara kako voli bogatu tetku čiji novac vodi u bolji život. 

Kako opravdati ubijanje mrava, podjednako mučno vežbanje violončela i razgovor sa psihološkinjom, zubić vilu koja smrdi na cigarete ili Spajdermena koji se pojavljuje u toaletu i spašava stvar. 

Nije jasno ni kakve veze imaju oblačenje novih pantalona sa prostačkim dobacivanjem na ulici, insistiranje na trčanju krugova na fizičkom i preživljavanje kao ni prva menstruacija i nezainteresovana majka. 

Povrh svega, kako ne okriviti sebe za samoubistvo roditelja kada je, u trenutku, to jedino razumno objašnjenje? 

Deca nisu anđeli, ali su najbliže pobuni protiv zla, sebičnosti i surovosti kojima smo okruženi. 

Gorko duhovite priče Lane Bastašić nagnaće vas da promenite perspektivu iz koje sagledavate klince. 

Postaćete prijemčiviji, obazriviji i pažljivije će te ih slušati. 

Ko zna možda će iz toga proizaći i neki novi način vaspitanja, isceljujući za obe strane.