Kreativno čitanje 95 – “Osmica” Rumena Bužarovska

Kako na muško-ženske odnose utiče život koji postaje sve sebičniji, okrutniji i neurotičniji? Menjaju li se uloge ili se one naučene do nepodnošljivosti produbljuju u pokušaju da se izbegne narastajuća zbunjenost kuda i kako dalje. Da li žena/majka/kraljica/domaćica može iskoračiti iz začaranog kruga i postati nešto drugo, nešto ličnije i posebno, a ne samo potvrđivati sliku koju drugi imaju o njoj? 

Rumena Bužarovska nas vešto, poput Šeherezade, uvlači u svet devojčica, devojaka i žena neprimetno praveći od nas voajere željne da saznaju sudbine junakinja koje se ogoljavaju pred nama. Spisateljica nije nimalo popustljiva prema njima. Priče koje im je namenila su surove, prividno duhovite, a zapravo na jedinstven način tragične čak i kada izgleda da je ishod povoljan. 

Čitanje ove zbirke od vas će zahtevati stalan oprez i preispitivanje. Zašto, pitate se? Kao svedoci mučnih dešavanja (čak i kada je ton pripovedanja lak i prozračan) imaćete sigurno nekakvu telesnu reakciju i tačno ćete znati šta je potrebno uraditi kako bi rešili ili poboljšali nepovoljnu situaciju. Osetićete se nadmoćno. Pametniji ste od fikcije, saosećajniji i hrabriji. A onda stignete do kraja koji je zapravo pravi početak preispitivanja. 

Zapitaćete se – Da li bi moja zamisao zapravo bilo šta promenila u životima junakinja ili je tek pusta kozmetička intervencija koje im je već svima preko glave? 

Preplašena devojka odlazi prvi put kod ginekologa i tamo se suočava sa spoljnim i unutrašnjim demonima. Devojčica se pravi da ne čuje eho neslaganja roditelja koji su sebično zakomplikovali porodičnu dinamiku. Uspešna supruga i majka ne stiže da se pobrine za sebe čak ni kada je užasno boli zub. Domaćica opsesivno pokušava da izbalansira ulogu tetke i održavanje kuće čistom pre dolaska komisije za ocenjivanje najurednijeg doma. Učiteljica, novopečena bogatašica, maltretira siromašne učenice. Dve drugarice prave ćufte od blata, još uvek isuviše male da shvate zašto oca jedne od njih to toliko nervira. Snaja se sticajem okolnosti obrela u paklu koji čine svekrva i njena mačka. Dve sestre potpuno različite i nesrećne na svoj način dočekuju važnog gosta na večeri. 

Verzija priča ima koliko i čitalaca. 

Ko zna, možda će baš vama saopštiti kako da se spasemo od daljeg propadanja.