Aleksandar PetrovićBeogradska knjiga mrtvih
O knjizi


“Aleksandar Petrović smireno, precizno i vešto odvija zavoj po zavoj priče započete pre 2500 godina na obali Nila a čije će se razrešenje dogoditi u svega nekoliko dana na ušću Save i Dunava. “Beogradska knjiga mrtvih” sadrži sve što očekujemo od dobre knjige: zaplet kojim pisac besprekorno vlada i koji dobro zna kada povući polugu i otkriti čitaocu skriveni prolaz; protagonistu kojeg ćemo radoznalo pratiti do obale otkrića, galeriju živopisnih likova koje Petrović iskusno portretiše i podređuje glavnom toku priče, te iznenađujuće raskošan uvid u život glavnog junaka misterije, Nesmina, koji će konačno u Beogradu dobiti priliku da dosegne dugo željeni mir, u poslednji čas. Bilo bi nepravedno “Beogradsku knjigu mrtvih” staviti na policu sa trilerima ili kriminalističkim romanima. Jer ovo je prvenstveno priča o čežnjama koje čekaju da budu ostvarene. Kroz vreme, prostor, drugo biće ili – pisanje.”

— Nebojša Krivokuća, “Prešlicavanje”

Kolaž za dvojeRoman “Kolaž za dvoje” je savremena ljubavna priča koja čitaoca vodi kroz čudesan svet beogradskih kafića. Glavni junak kroz susrete sa prijateljima, poznanicima i rodbinom pokušava da preboli nedavno okončanu ljubavnu vezu. Jedino što uspeva je da još dublje upadne u vrtlog uspomena jer ga sve: ljudi, prostor, sitne pojedinosti, podsećaju na bivšu ljubav. Saznajte kako će se delići kolaža naposletku složiti i zašto u svečanim prilikama ne bi trebalo nositi kravatu.


O knjizi


"Vodeći čitaoca iz jednog beogradskog kafića u drugi, Aleksandar Petrović gradi očaravajući mozaik u kome se postepeno ukazuje slika započete, pa prekinute ljubavi. Junak se otiskuje u pohod po ovim svetilištima prijatnosti života u potajnoj nadi da bi, pošto sakupi sve kamenčiće, prekinuta nit možda mogla da se spoji.“

— Zoran Živković, pisac