Obaveštenje

Na oglasnoj tabli ispred zgrade opštine osvanulo je obaveštenje:

“Dragi sugrađani, ostalo je tri dana do isteka roka za praznično prijavljivanje ovogodišnjih uzurpatora mira u našem malom gradu. Razmatraće se samo slučajevi sa uredno popunjenom dokumentacijom (prijava s navedenim razlogom podnošenja i potpisom dva svedoka). Iskoristite priliku da u najkraćem roku naš grad očistimo od remetilačkih faktora i u novu godinu uđemo spokojni.
Srdačno, vaš gradonačelnik.”

Apotekarka proverava da li je dobro popunila formular. Učiteljičine podatke prepisala je iz protokola na poslu. Bila je bolešljiva i Doktor joj je prepisivao razne tinkture koje je morala da smućka. Već tada je pala u iskušenje da stvar preuzme u svoje ruke, ali bi to bilo suviše očigledno. Vrebala je priliku, puštajući muža da veruje kako uspešno prikriva tragove. A znala je sve, još kada se dobrovoljno prijavio da besplatno okreči školu. Toliko preduzimljiv nije bio nikada. Potpise je lako prikupila. Cvećar i Bakalinka dugovali su joj uslugu. Pomogla im je da se oslobode majke mučiteljke i brata lenčuge.
Odlučnim korakom krenula je ka ulazu. Čim preda papir u pisarnicu, ostaje joj još samo da sačeka presudu i pripremi pečenje.