Kreativno čitanje 45 – “Veliki eksperiment” Džefri Judžinidis

Pre nego što uzmete ovu knjigu u ruke zapitajte sebe kao čitaoca – da li voliš kratke priče? Za njih čovek mora da bude spreman da čita između redova, da u nedorečenom popuni praznine i da se nad svakom zamisli.

Ova zbirka od deset (ne baš tako) kratkih priča pokriva gotovo tri decenije Judžinidisove karijere jer najstarija od njih datira još iz 1988. Zanimljivo je kako su tokom godina određene teme ostale u centru pažnje autora, ali mu se menjao pristup pisanju o njima.

Osamdeset osmogodišnja Dela polako počinje da zaboravlja stvari. Zajedno sa prijateljicom koja joj je najveća podrška pokušava da se izbori sa demencijom i strahom čitajući s njom omiljenu knjigu – Dve starice: aljaskanska legenda o izdaji, hrabrosti i opstanku.

Mladić sa rancem na leđima odlazi na tropsko ostrvo u Tajlandskom zalivu u pokušaju da kroz post dostigne prosvetljenje, umesto toga tamo će ga dočekati dizenterija i drugačije promišljanje o životu.

Muškarac je povređen saznanjem da njegova bivša devojka radije organizuje žurku na kojoj će prikupiti spermu odabranih kandidata umesto da je pozvala njega da bude donor i pomogne joj da u četrdesetoj godini postane majka.

Svirač na klavikordu žali zbog pogrešnih izbora koji su za posledicu imali nagomilavanje dugova koji sada utiču na život njegove porodice. Utehu pronalazi u sviranju klavikorda.

Čovek u godinama gubi bogatstvo i pokušava da započne novi posao kako bi sinovima imao šta da ostavi u nasledstvo.

Muž (sa zabranom prilaska bivšoj ženi) lamentira o raspalom braku pitajući se da li je baš sve moralo tako da se završi i šta je suština ljubavi.

Istog dana kada dobija nagradu za životno delo poznatom seksologu stručna javnost osporava njegova najznačajnija otkrića. On odlazi na daleko putovanje kako bi dokazao da nisu u pravu.

Razvedeni muškarac pokušava da zavede devojku koja putuje s rancem na leđima ali ga u tome ometa stari prijatelj, devojčin saputnik kao i mnogobrojna pogrešna opažanja sveta koji ga okružuje.

Urednik se odriče dugogodišnjih uverenja i pokušava da prevari šefa kako bi stekao materijalnu korist za svoju porodicu.

Indijanka u strahu da će morati da pristane na ugovoreni brak preduzima drastične mere.

Svaka od priča je puna pojedinosti o kojima ćete razmišljati dugo nakon čitanja.