Kreativno čitanje 79 – „Lovac na umove“ Džon Daglas, Mark Olšejker

Kako biste se ponašali da vam je posao da svakodnevno ulazite u um serijskih ubica? Kojim mehahizmom biste se branili da vas ne zahvati vrtlog izopačenog razmišljanja koji je u svoj svojoj uvrnutosti savršeno logičan? Da li biste se bojali da i sami ne postanete kolateralna žrtva sociopata koji su u stanju da bez trunke kajanja, ponosno i do najsitnijih detalja, pričaju o zločinima koje su počinili i kakvo uzbuđenje doživljavaju svaki put kada ih ponovo prožive u glavi. Mislite li da biste primetili trenutak kada bi vaša saosećajnost ogrubela i kada biste, za dobrobit čovečanstva, počeli da ih razumete? Koliko bi vam snage bilo potrebno da te informacije grupišete, obradite i dobijene rezultate iskoristite da predupredite zločine nekog novog Čarsla Mensona, Teda Bandija ili Džemsa Erl Reja? 

Specijalni agent Džon Daglas iz Jedinice za podršku u istrazi pomoću profilisanja i analize mesta zločina oduvek je slušao svoju intuiciju. Nije umeo sebi da objasni odakle mu je pala na pamet zamisao da će mu najbolji uvid u tamne vilajete detaljnih planiranja ubistava, načina odabira oružja i žrtava kao i razloga zbog kojih to rade pružiti upravo osuđene serijske ubice, samo ako ih pusti da govore. 

Razgovori su bili tapkanje u mraku jer niko pre njega to nije radio. Izvlačio je zaključke nakon svakog intervjua pokušavajući da napravi metodologiju koja bi čvrsto stajala na nogama i koju bi njegove kolege i on mogli da koriste. Da je nekako utemelji u nauci i da se ne oslanja samo na predosećaj, kojem on veruje, ali ne može druge naterati da urade to isto. 

Bio je oštar, grub, dodvoravao se optuženima i glumio kako im se divi. Sve za nauku kojoj je utabavao stazu. Danas je profajling prva tačka oslonca na koju se računa prilikom istraživanja ubistava. 

Kada je Džon Daglas počinjao jedino na šta je nailazio bio je podsmeh, ali kao i svaki čovek sa vizijom nije mario. 

Po ovoj dokumentarnoj knjizi snimljena je istoimena serija koja je doživela ogroman uspeh.