Intervju za “Cosmopolitan”

Zbog čega bi trebalo da pročitamo “Beogradsku knjigu mrtvih“?

Zato što je to besmrtna knjiga među beogradskim krimićima. Zato što povezuje beogradsku mumiju, policijskog inspektora i naučnicu koja je nestala pre nekoliko dana. Zato što otkriva da li je egipatska knjiga mrtvih prvi priručnik samopomoći i kako da se pripremimo za poslednji prelazak. Zato što se brzo čita, a dugo promišlja.

Koje čežnje želite da ostvarite (u odnosu na priču u knjizi)?

Čežnje su pokretači priče kako u književnosti, tako i u životu. Uvek je neophodno imati neku neostvarenu koja će nas usmeravati. One koje su meni stalno pred očima tiču se visina koje mogu da dostignem dok pišem. 

Omiljene tri knjige koje preporučujete?

U trenutnoj životnoj fazi to su: Saramagovo Slepilo – otvara oči; Vajldova Slika Dorijana Greja – skicira dušu; Kafkine Pripovetke – pomeraju granicu između stvarnosti i mašte. 

Koja mesta u Beogradu bi trebalo posetiti ovog meseca (u aprilu)?

April u Beogradu poslednjih godina je obeležen sjajnim Festivalom igre koji nam pokazuje da savremeni ples nije bauk. Zanimljivo mesto preko dana može biti Košnica, mesto za rad i učenje. Uveče možete obići novi klupski kvart kod BIP-a u Cetinjskoj ulici. Zaokret, Polet, a uskoro i Elektropionir. Pogledati Vlažnost u nekom od preostalih bioskopa. A glavna preporuka je da ugasite telefone i posećujete prijatelje.

Da li je istina da su devojke u Beogradu najlepše u proleće? (Preformulisaću pitanje u Kada su devojke u gradu najlepše)?

Veza između godišnjih doba i lepote devojaka isključivo je u količini odeće koju nose. U vreme kada je golotinja zamenila nagost, ističu se one koje su uspele da pronađu pravu meru. Najprivlačnije su kada umeju da nagoveste tajanstvenost kojom plene. Najlepše su kada su dovoljno svoje, pa požele da budu naše. A procvetala trešnja u dvorištu neke krivudave beogradske ulice može samo da doprinese ugođaju kada držanje za ruke prestaje da bude blam.     

Muzika koja vam podigne raspoloženje?

Ako sam blago neraspoložen – loše vreme, gužva, nizak pritisak – Dejvid Geta. Malo dublje bedake odlično neutrališe muzika iz crtaća – Under the sea mi je omiljena. Za podizanje iz egzistencijalne krize opus Ejmi Vajnhaus i Šade jer klin se klinom izbija.

03/04/2016