Preporuka za čitanje knjiga

Šta najviše volite da čitate, i koliko imate vremena za to?

Čitam svakodnevno. Osim što mi pričinjava neizmerno zadovoljstvo i pomaže mi da pronađem odgovore na pitanja koja me zaokupljaju, svako ko želi da se ozbiljno bavi pisanjem mora mnogo i da čita. Najviše čitam romane, mada volim i knjige iz psihologije i filozofije, ali za njih moram da budem baš usredsređen, dok u romane samo uronim.

Koja je Vaša omiljena knjiga, ili knjiga koja je ostavila najdublji utisak na Vas u poslednje vreme, i zašto baš ta?

Moja lista omiljenih knjiga stalno se menja u zavisnosti od toga šta sam u međuvremenu pročitao. Ipak, za mene je bila presudna Slika Dorijana Greja, Oskara Vajlda. Ima pravu meru tajanstvenosti, napetosti i fantastike kakvu volim, a sa druge strane postavlja pitanja o ljubavi, prijateljstvu, moralu i umetnosti.  

Koje tri knjige biste svakome preporučili da pročita do 18. rođendana, i zašto baš te knjige?

Bajke su uvek dobar izbor. Pogotovu ako možete da pronađete izdanja koja su se nekada štampala, sa bajkama različitih naroda. Tako se najbolje upoznaju druge kulture i može da se vidi koliko smo svi, iako naizgled drugačiji, zapravo slični. Pustolovine Toma Sojera i Male žene su važne knjige o odrastanju. Kroz pustinju i prašumu je za one koji vole avanture, a Dnevnik Adrijana Mola je vodič kroz tinejdžerski život bez obzira na nedostatak savremene tehnologije. I naravno, stripovi kao veza između književnosti i kompjuterskih igrica. Moj omiljeni junak je i dalje Marti Misterija.    

http://mondo.rs/a887427/Zabava/Kultura/Aleksandar-Petrovic-preporucuje-knjige.html